Брак на автомобили – характерни елементи от залеза на стария, до зората на новия автомобил

Не съществува нищо вечно и това е идилия, за която дори малките деца знаят. За да не се получава пренаселване, пренасищане и затрупване с излишни, ненужни, стари неща на планетата, тя се нуждае от периодична профилактика. Предвид производството на милиони леки автомобили всяка година и предвид бракуването на голяма част от тях е добре да разгледаме и по-обстойно процеса брак.

Бракуването на коли е също толкова важно колкото и всяка друга профилактика в ежедневието на съвременния човек. В много европейски страни, където икономиката е развита, замяната на автомобили и тяхното преработване за създаването на нови не е нещо необичайно.

Страните от Европа, които още преди десетилетия са се научили как да рециклират старите МПС-та днес предават не само опит, но и много помощ на страни, като нашата. По този начин България, макар и по-късно почва своя хода в процеса събиране на автомобилите за скрапта. Средно българският манталитет е да предаде нефункциониращото превозно средство едва, когато то е прекарало дълъг период от време на паркинга.

След двадесета и повече години, повечето стари коли не подлежат на реформи и тогава бракът е неизбежен.

Бракуването само по себе си представлява процес, при който колата се отписва от всички регистри, а след това бива предавана за скрап.

В класацията коли за скрап отиват всички стари леки и тежкотоварни автомобили, авточасти, износени железа от стари коли, ръждясали авточасти и други.

Много пъти за бракуване на площадките могат да се забележат и нови автомобили, претърпели големи катастрофи, чиито части са силно увредени. Такива могат да са всякакви модели и марки. Реално самият процес брак и скрап представляват сборни пунктове за предаване на коли за скрап и за получаване на парична сума. Металът, които се извлича от стария автомобил се преработва, рециклира и от него се извличат всички ненужни части. Металната част се претопява, а след това влиза отново в производство. Рециклиране на коли е полезен процес, носещ доходност, отговорност и ползи за много страни.

Бракуването на автомобили е екосъобразен процес, форма на защита на околната среда от една страна, чрез предпазване на природата от вредните процеси, а от друга поради извличането на полезните материали, които се използват многократно.

Скрап процедурата е разпространена и важна за света. От нея печелят всички – дребния прекупвач, собственика на кола скрап, природата.

About Author

keiti