Всичко важно около протеина

Протеин е вид хранителна добавка, съдържаща в състава си високи концентрации на протеин с почти никакви въглехидрати и мазнини. Обикновено протеинът се използва за увеличаване на мускулната маса и поддържа организма при високи натоварвания.

Протеинът е най-популярният от всички хранителните добавки сред спортните добавки използвани от културисти.

Протеиновите комплекси са хранителна добавка с високо съдържание на протеини, концентрацията на който достига 70-95%.

Днес, суроватъчният протеин е най-популярната протеинова добавка за групиране. Суроватъчен протеин представлява основни аминокиселини, които са важни за организъма. Към тях се отнасят левцин, изолевцин и валин, които участват в синтеза на мускулния протеини приемани след тежки физически натоварвания. Суроватъчен протеин е основен компонент на този тип протеини и е един от най-ценни протеини, който притежава силни имунни свойства.

Според технологията на производство и концентрацията суроватъчен протеин може да бъде разделен на две групи: концентрат на суроватъчен протеин, креатин и протеин изолат. Тези видове протеинови добавки се различават по концентрация на протеин, а оттам и по цена. Съдържанието на протеин в концентрата достига 80%, а до 90-95% от изолат.

Също така е важно да се знае, че:

Казейн е изработен от преработка на мляко и сирене. Основната разлика между казеинът е неговите качества за бавна смилаемост (няколко часа). В стомаха, попада под формата на гел, който предизвиква чувство на „пълнота“ и ситост.

Соев протеин се получава от соеви зърна. Той съдържа повече от 20 незаменими аминокиселини и изофлавони (фитоестрогени), чиято структура е подобна на женски хормони. Естрогените са метаболитни свойства, които влияят благоприятно върху кожата.

Яйчен протеин е създаден от яйчен белтък, който не съдържа лактоза.

„Hemp“ протеинът е изработен от зърна коноп. В състава си съдържа протеини, масло от коноп и незаменими мастни киселини.

 

 

 

About Author

keiti