Грижа за стайните растения

Каква е домакинята, ако не иска основните декорации в къщата? Самите стайни растения трябва да бъдат красиви, здрави и добре поддържани? В крайна сметка, често се случва да се опитаме да създадем най-благоприятните условия за нашите саксии, но те все още изсъхват и умират. Оказва се, че има много нюанси, които трябва да се имат предвид при грижата за стайни растения.

С любезното участие на Chistachi.bg, предлагаме ви някои важни аспекти, на които да обърнете внимание. Сред тях са: качеството на водата, изборът на местоположение и влажността на въздуха. Всички тези фактори си струва да се обмислят. В статията ще ви разкажем за основните правила за грижа за растенията.

Избор на място

Много зависи от това къде сте сложили растението, защото някои предпочитат по-топли условия, а други обратно.

Саксии за цветя, свикнали със стабилен микроклимат и сянка като кипарис, филодендрон или Традесканция обичат северната страна.

Растенията, които предпочитат източната страна, обикновено не понасят пълно затъмнение, но също така не изискват много светлина. Първите лъчи на слънцето играят голяма роля за растежа на такива растения. Поставете върху прозорец, обърнат към източната страна, драцена, фикус, бръшлян, бегония или теменужка.

Топлолюбивите и фотофилни растения трябва да бъдат поставени от южната страна, защото именно там ще получават повече слънчева светлина. Тази страна е чудесна за алое, агаве или кактуси.

Западната страна се счита за най-доброто място за почти всички растения. Въпреки това, през лятото е по-добре да предотвратите навлизането на пряка слънчева светлина в саксиите за цветя. И трябва да вземете предвид дневните колебания на температурата, защото западните прозорци се загряват през деня почти същото като южните, но нощем се охлаждат по-бързо. Това не е подходящо за всички растения.

Без чернови

Само няколко стайни растения са безразлични към черновите, за повечето това явление е много фатално. Проветряването на помещенията, обаче също е необходимо. Просто поставете саксиите за цветя в друга част на стаята, когато отворите прозорците или ги покриете. И също така се опитайте да защитите растенията от вентилатори, батерии, климатици.

Режим на поливане

Поливането е също толкова важен фактор за растеж за любимите ви растения. Не забравяйте, че влияят негативно, както липсата на вода, така и на нейния излишък. Разбира се, когато купувате растение, трябва да разберете колко често се нуждае от поливане, но също така трябва да вземете предвид мястото на саксията за цветя в къщата, температурата и влажността в помещението, размера на саксията и вида на почвата. За да разберете, дали растението се нуждае от поливане, достатъчно е да проверите влажността на почвата с пръст или специален индикатор.

Вода за напояване

Поливането на растения с чешмяна вода може да има пагубен ефект, тъй като такава вода съдържа много дезинфектанти. Трябва да се налива вода за напояване на саксии, само тогава вредните вещества се изпаряват. Не поливайте растенията с преварена вода, тъй като тя не е наситена с въздух и необходимите микроелементи. Такава вода няма да бъде вредна, но и добра. И ако имате аквариум, вземете вода за напояване от там, тъй като съдържа огромно количество полезни микроорганизми. Поливайте саксиите с вода със стайна температура или с няколко градуса по-топла.

Ако вземете предвид всички тези фактори, вашите саксии за цветя ще зарадват окото със своята красота и здрав вид.

About Author

keiti