История и факти от италиански език

Лингвистично казано италианският език е член от групата Романски езици. Той произхожда от подсемейство на индоевропейският езиков род. Говори се главно в италианския полуостров, Сан Марино, Южна Швейцария, Корсика, Северна Сардиния, Сицилия и на североизточното крайбрежие на Адриатическо море, в Северна Америка и Южна Америка. Този език е считан за един с многобройни диалекти. Италианският, наред с други романски езици е пряк наследник на Латинския произхождащ от римляните и наложената на народи власт. От всички големи романски езици, италианският запазва най-близкото приликата си с латинския. Войната между писменото слово и различните форми на жива реч, повечето от които са били получени от простонародния латински, не могат да са толкова силни или да се чуват така, както в Италия. За курсовете по италианския език проверете и тук.

Развитие на италианския език:

През дългия период на италианската еволюцията се появили много диалекти. Множеството от тези диалекти и индивидуални искове при родните говорители, като чиста италианска реч представлявали своеобразен затруднен вариант в развитието на приета форма от италианския, която отразява културното единство на целия полуостров. Дори най-ранните известни италиански документи, произведени през 10-ти век, са диалектни в езика и през следващите три века италиански писатели пишат в родните си диалекти, създавайки редица конкурентни регионални училища и литература.

По време на 14-ти в. започва да доминира тосканския диалект. Той се налага на централната позиция на Тоскана в Италия и заради агресивната търговия на неговия най-важен град, Флоренция. Освен това, на всички италиански диалекти, тръгва малко по морфология и фонетика от класическият латински. Предвид това хармонира най-добре с италианските традиции на Латинска култура. Накрая, флорентински култура създава трите литературни творения, които са най-добре обобщени от италианска мисъл и чувство на късното средновековие и ранния Ренесанс.

Първите текстове на италиански са се появили в 13 век. През първата половина на 13-ти век, Флоренция е ангажирана с развитието на търговията. Тогава интересът започна да се разшири, особено по оживени станали влиянието на латински.

Повече информация за други курсове може да откриете и тук:

About Author

keiti