Какво да очакваме от посещение в Рило-Родопския масив

С разходка до Рила планина може сами да усетите полъха на чистота, зеленина и свежест. Богати на букови гори, чисти потоци и примамливи за туристите дестинации, няма как да останем равнодушни. За едно такова място разказва едно красиво градче сгушен в полите на Рила. То носи името Самоков. От него започва своето начало най-дългата река Искър, а недалеч от града се намира и прочутия курорт Боровец.

Тръгвайки към тази част от България туриста трябва да се зареди с нагласата за обиколка на многото исторически, природни и културни места, които могат да се разгледат.

В самия град се намира историческият музей, в който се поместват данни за добиването на желязна руда. Интересни са и сбирките самоковски шевици, бродерии и тъкани изделия. Идва ред на обиколка из черквата “Успение на Св. Богородица”, уникален архитектурен и художествен паметник. Друг паметник на културата е и Бельовата църква “Рождество Богородично”, богата на стенописни украси е и църквата “Св. Никола”. Тук са и Сарафската къща, Бельовата къща наред с читалище-паметник “Отец Паисий”.

Самоков е обгърнат от свежестта и зеленината на иглолистните гори в планината. Предлага идеални условия за отмора и релакс сред такава природа и планински въздух. Интересни предложения има и в околността на града. Едно такова са къщи за гости в Сапарева баня.

Само на 18 км от това място се намира най-високия връх Мусала, със своите 2925 м височина и на 80 км от София.

На още 28 км. се простират чудните Самоковски езера, сгушени в полите на Рила планина

В тази част от страната и само на 29 км от града е първата  във високопланинска хижа изградена в България и носеща името Скакавица. Хижата носи името на цялата местност.

Интерес би събудил Двореца „Царска Бистрица”, разположен на 9.9 км от Самоков, гушнат в прегръдка на планината и до курорта Боровец.

За уморените и изгладнели от пътя и екстремни изживявания в Самоков може да се отседне на добри пари, а на следващия ден обиколката да продължи с разглеждане на Исторически музей – Самоков; Девически манастир „Покров Богородичен“, Национален парк Рила, който се намира на 11.8 км от града и предлагащ неповторима гледка към скали с 250 млн. годишна история.

Разходката из Самоковския регион може да приключи с отсядане в някоя хижа или по пътя на прибиране отбивка и по-други забележителни места на страната. Едно такова изживяване, може да е най-незабравимото за приятели и семейства.

About Author

keiti