ПЕТ НАЧИНА ДА ОТБЛЪСНЕТЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Да се създаде успешен бизнес е едно от най-предизвикателните неща в света. Най–трудната част от тази работа е намирането и задържането на клиенти. Повечето фирми в наши дни разчитат на интернет за привличането на нови клиенти и завоюването на нови пазари.

ПЕТ НАЧИНА ДА ОТБЛЪСНЕТЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Тук сайтът на фирмата се явява като основен канал за привличането на нови потребители. Той е лицето на Вашия бизнес, за това е необходимо да бъде лесно откриваем и да е достъпен за по-голям кръг от хора. Съдържанието трябва да предоставя пълна информация по всички въпроси, свързани с Вашата дейност.

Да имаш хубав и работещ сайт не е лесна работа. Изисква се своевременна оптимизация, за да може уебсайтът да се открива лесно. Налага се да използвате платени реклами и банери, за да имат потребителите по-лесен достъп и да бъде бързо откриваема Вашата уебстраница. За съжаление, да бъде лесно откриваем Вашият уебсайт не е достатъчно. Важно е да задържите интереса на потребителя и след отварянето на Вашата уебстраница. Много често обаче, в старанието си да направите Вашият сайт уникален и интересен, допускате грешки, които по-скоро отблъскват потребителите, отколкото да пробуждат интерес към компанията Ви. Разбира се, добрият изглед и лесното меню са важни за успеха на страницата, но не са единственото, за което трябва да се погрижите. Има малки детайли, които дразнят сърфиращите в интернет и ги подтикват да затворят всички страници незабавно. Сега ще Ви представим няколко простички съвета как да не отблъсквате потребителите от Вашата уебстраница.

  1. Шумният уебсайт

Ако сте преценили, че уникалността на Вашият сайт се състои в пронизителен звук, който се появява след отварянето на коя да е страница, сериозно сте се заблудили. Няма по-дразнещо нещо от музикална добавка към Вашият сайт. Потребителите не желаят да слушат музикални сетове без тяхното изрично желание. Ако работите в офис или сте решили да се поровите в интернет докато децата спят, звуците от случайни сайтове са последното нещо, което искате да чуете. Нарушаването на личното ви спокойствие и на хората около Вас, би ви накарало моментално да отстраните виновникът за този шум. Ако Вашият сайт има музикални приложения, които се стартират без клиентът да е пожелал това, в повечето случаи отблъсква потребителя. Съветът, който можем да ви предложим е много прост. А именно – убедете се, че всички видеа и мелодии, заложени във Вашия уебсайт, имат специален бутон, който да контролира звуците, които се възпроизвеждат. От изключителна важност е клиентът да може да пусне приложенията само ако изрично е поискал това! От направената статистика се е установило, че основен виновник в тази група са хотелиерските сайтове.

Този бизнес смята, че ако приложат релаксираща музика в добавка към уебсайта, това ще предразположи потребителите да отидат точно на това място. Но не, ако музиката притесни потенциалните клиенти преди дори да са стигнали до съществената част на сайта, а именно съдържанието и информацията, се случва точно обратното. Потребителят затваря страницата и се насочва към друг по-малко дразнещ обект.

  1. Преждевременна регистрация

Регистрацията в сайтовете може да се укаже също доста дразнеща. Ясно е, че всички искаме да имаме база данни с потенциални клиенти, както и списък с потребителите, които посещават нашата уеб страница. Необходимо е обаче, първо да предоставим някакъв вид информация и след това да решим да отнемем от времето на потребителите, което за всеки е така ценно, за да се регистрира във всевъзможни форми. Тук можем да ви посъветваме, предварително да удовлетворите потребителя с възможно най-много информация във Вашия уебсайт, да я предоставите лесно и достъпно до всички потребители и впоследствие да поискате от тях някакъв вид регистрация, била тя и минимална. Ако отворим един сайт и първото, което трябва да направим е да попълваме форми за регистрация, без дори да сме имали възможността да разгледаме, това би ни накарало незабавно да се откажем.  Основната задача на Вашия уебсайт е да информира потребителите по достъпен за тях начин. Установено е, че регистрационната форма по никое време досажда и изнервя потребителя. Това не води до успех на Вашия сайт, а напротив. Изградете го така, че потребителят да се регистрира само, ако това е наистина необходимо – досадните регистрационни форми карат потребителите да се отказват от услугите, предоставяни от дадената фирма. Да имаме списък с потребителите на нашият сайт е важно, но ако се опитаме да ги принудим да се регистрират преди те да са пожелали това, сме обречени на провал. Най-важно е да ценим времето и интересите на нашите клиенти. Не поставяйте Вашите нужди пред техните.

ПЕТ НАЧИНА ДА ОТБЛЪСНЕТЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ 3

  1. Необновената информация

Някои фирми смятат, че залагането на снимки и информация е достатъчно за сайта, за да бъде интересен. НЕ! Информацията, колкото и да е достъпна, ако не се обновява и раздвижва, сайтът ще остане невзрачен и непосещаван повече от веднъж. Някои потребители се връщат многократно в сайтовете, защото търсят нова информация и допълнение на старата. Ако Вие не им предоставите такава, те ще предпочетат да не си губят времето в четене на едно и също, ще затворят страницата и ще забравят Вашия домейн.

За да бъде интересен вашият уебсайт и за да задържи интересът, Вие трябва своевременно да го оптимизирате и качвате нова информация. Важно е снимковият и текстовият материал да се обновяват и допълват периодично, за да бъдат Вашите клиенти доволни. Един от много разпространените начини за обновяване на информация и задържане на интерес към дадена страница е изграждането на блог. По този начин Вашите потребители могат да четат и задават въпроси, лесно. Важно е обаче, някой все пак да поддържа този блог. Да има отговори на време и да се следи съдържанието. Създайте си блог в сайта, но внимавайте, защото ако не се грижите за него, може да се обърне срещу Вас и вместо да ви помогне, може да навреди.

  1. Форма за контакти вместо телефонен номер

Едно от нещата, които би могло да изнерви потребителя е да се рови във Вашият сайт с часове, четейки за невероятните услуги и продукти, които предлагате и в момента, в който реши да се свърже с Вас, контактите да се укажат грешни или да имате само форма за контакти без телефонен номер. Повечето потребители имат простички въпроси за допълване на тяхната представа относно Вашите продукти. Ако обаче предпочетат да се свържат с Вас по телефон, а такъв в сайта не фигурира, това ще ги докара до крайна фаза на негодувание и няма да желаят да попълнят формата. Убедете се, че в офисът Ви ще има поне един човек, който да може да отговаря на телефонен номер, който да посочите във Вашата страница. Да имате контакт с всички потенциални и вече съществуващи клиенти е най–важно за Вас. Не оставяйте това в ръцете на контактна форма с ограничение на символите. Понякога това се приема като неуважение и непрофесионализъм.

  1. Не работеща търсачка

Много често работещата търсачка в сайтовете е скъпо струваща и повечето фирми си я спестяват. Те залагат поле или бутон за търсене и се надяват никой да не се опита да го използва. Факт е обаче, че повечето хора разчитат на търсачките като лесен начин, да разберат предлагате ли дадено нещо. Те искат да съкратят времето на търсене от меню в меню, без да са сигурни дори дали такава информация съществува във фирмения Ви уебсайт. Доплащането за тази екстра ще спести много време и изгубено търпение на Вашите потребители. Ако могат бързо да открият желаното от тях нещо, те ще останат доволни и вероятността да станат Ваши реални клиенти се умножава многократно. Щастливият потребител е склонен да заплати дори по-скъпо желаната от него услуга, само заради отношението и спестяването на време при търсене.

Работещият и интересен уебсайт е един от сигурните канали за сдобиването с нови клиенти и потребители, които да развият Вашия бизнес. Следвайте съветите, които степенувахме по-горе и бихте били успешни и конкурентни в онлайн пространството. Не дразнете клиентите си и не ги отегчавайте с допълнителни усложнения. Направете своята страница лесна за употреба и с достатъчна информация, която да не е на сложен технически език. Запомнете, че не всеки потребител е специалист в областта, от която се интересува. Лесно поднесената информация остава приятен привкус дори при непросветените в тази област. Погрижете се всеки читател да бъде информиран по достъпен за него начин. Не предизвиквайте потребителите да избягват Вашия сайт. Ако вашият сайт не е достатъчно ясен и достъпен, това води до хиляди въпроси на телефонните линии и имейлите на компанията, а това е загуба на време и пари както за Вас, така и за потребителите. Сайтът е лицето на Вашият бизнес, той продава и развива. Добре систематизираният и оптимизиран уебсайт е една смела и сигурна крачка към успеха.

About Author

keiti