Полезно инфо за досадните хлебарки

Много хора са виждали поне два вида хлебарки през живота си и почти няма възрастен, който да не се е сблъсквал с борбата с тях.

Те са насекоми, но и големи вредители в човешките жилища. Какво ще ни е от полза да знаем за тях, което може да донесе дивиденти и в борбата по пръскания на хлебарки, научете от това инфо:

Хлебарки без глави

Хлебарките продължават да живеят без глава. Ето, защо како планирате да отсечете главата на този индивид, само с едничката цел да се отървете от присъствието му в дома ви, то в заблуда сте.

Това, че остава без глава предполага, че хлебарката не дишат през носа, както хората и други животни и насекоми. Тези насекоми дишат с клетките на цялото тяло. Наред с това, тези насекомите нямат кръв, което означава, че в тялото няма натиск. Хлебарките могат да живеят без глава известно време.

Хлебарката причинява астма

Преди 50 години беше открита пряка връзка, между хлебарките и алергичните заболявания, по-специално астма при хората. Всяка многоетажна градска сграда съдържа между 900 и 300 000 различни насекоми, повечето от които са хлебарки. Учените смятат, че повечето алергични заболявания се появяват в дома, защото хората, особено децата, са предимно на закрито. За разлика от повтарящите се алергии, свързани със сезоните, алергиите към хлебарки са целогодишни.

Най-известни са:

Най-разпространеният вид хлебарки са червените хлебарки или Prusak (Blatella Germanica). Името в обикновения език „Prusak“ идва от мнението, че този вид насекоми са дошли в Русия от Прусия (Германия). В същото време в Германия и самата Чехия тези насекоми се наричат ​​„руски“ (немски Russen, чешки руси), вярвайки, че са внесени от Русия. За разлика от червената хлебарка, черните хлебарки (Blatella orientalis) се наричат ​​от германците и чехите „шваби“ (немски Schwaben, Schabe, чешки Švábi)

Черен хлебарка (Blatella orientalis)

Червеният хлебарка живее около 6 месеца. Женската съхранява, около 40 яйца и може да се размножава 6-8 пъти. Оказва се, че това е потомството на 240-320 хлебарки. Достатъчно е, че сред тях има 10 женски, които възпроизвеждат по 100, и в рамките на няколко месеца хиляди отвратителните същества се заселят на малко парче от Земята.

Скоростта на хлебарки

Американският хлебарка (Periplaneta americana) пробягва 75 сантиметра в секунда. По отношение на размера на тялото, това е значителна скорост. Ако хлебарка беше с размерите на гепард, щеше да пробяга 50 км в час. Хлебарските крака действат като антени.

Хлебарки и радиация

Много се говори за факта, че само хлебарките ще оцелеят, след ядрена експлозия. Няма категорично научно потвърждение на тези разговори. Въпреки, че има изследвания, потвърждаващи устойчивостта на хлебарките към радиация. Човек може да издържи 500 рад (единици радиационна експозиция), а хлебарка – 6 400 рад!

Още полезно инфо, вижте на адрес: http://preventa.bg.

About Author

keiti