Потребителските решения

Много често уеб разработчиците си мислят, че потребителите, които ще посетят дадения проект ще отделят цялото време на света, за да разгледат всеки един детайл и да преценят всяка една от възможностите, които уеб сайта предоставя. Но дали това наистина е така?

Всъщност горното твърдение съвсем не е правилно. През по-голямата част от времето потребителите вземат решения, като се уповават на това кое им се струва най-правилно в конкретната ситуация. Тук идва един от съществените фактори, че потребителите всъщност сканират съдържанието на уеб сайта, а не го четат в детайли, поне в повечето случаи. Това е породено от изобилието, което ни предоставя световната Мрежа.

Според много направени проучвания, потребителите всъщност съвсем не разбират как работи дадено нещо или дори и да разбират, те си го обясняват по съвсем грешен начин. Замислете се дали това не е така и при вас самите. Помислете си за последния път в който, да кажем, сте си купили нова прахосмукачка. Дали прочетохте инструкциите в детайли? Едва ли, а дори и да сте отделили време за това, то най-вероятно сте интерпретирали по-голямата част от написаното по напълно погрешен начин. От всичко най-важното е крайната цел, която е прахосмукачката да извършва своето главно приложение, а именно да чисти.

Същото е и положението с уеб сайтовете. В повечето случаи потребителите влизат в уеб сайта за да открият дадена информация. След като я намерят най-често си отиват от уеб сайта. Въпросът обаче е дали ще успеят да я намерят и за колко време ще се случи това. Дали ще бъде за няколко секунди ли за няколко минути е от огромно значение за успеха на един проект. Представете си че потребителя идва от търсеща машина. Най-честата практика е да се разглежда за няколко секунди съдържанието и визията на уеб сайта и ако се сметне, че не може да разреши конкретния проблем на посетителя  то той се отправя към следващия резултат.

Именно заради това не трябва по никакъв начин да подценявате потребителския интерфейс на вашия проект. Старайте се да правите визуалната му част както красива, така и разбираема и лесна за използване за таргет аудиторията за която е предназначен. В противен случай, може единствено да загубите ценни потребители.

Изберете доверен партньор като www.PromoPointbg.com – изработка и оптимизация на сайтове. Така ще сте в сигурни ръце!

About Author

admin