Тестостеронът най-важния елемент в мъжкия организъм

Силното мъжко „Аз“. Защо ниският тестостерон е опасен? Каква е ролята на тестостеронът и защо е най-важният елемент в мъжкия организъм. Предлагаме ви да поговорим сега:

Със сигурност мнозина от вас са чували, че хормоните имат отговорност нашето мъжко или женско „аз“. Жените имат естрогени, мъжете тестостерон.

Тестостеронът се нарича цар на хормоните и хормон на кралете. Тоест, колкото по-високо е нивото на тестостерон в мъжа, толкова по-изразен е неговият авторитет, лична позиция, харизма. Той обикновено заема висока позиция в обществото, лесно печели уважение в екипа и винаги е заобиколен от красиви жени. Такива мъже обикновено се наричат ​​алфа мъже и са родени естествени лидери. За това, колко опасен е андрогенният дефицит и колко важен е тестостеронът за пълноценния живот, свързан с възрастта, разказва лекари и учени:

Всеки знае, че жените имат менопауза на определена възраст, а мъжете се радват, че я нямат и могат да бъдат активни (във всеки смисъл) до края на дните си. Всъщност, при всичко е различно. Природата е определила жената да роди дете, да го отгледа и да го „изведе до нивото на хората“, а мъжът е за да бъде заченато това бебе и, грубо казано, ролята му на тази Земя приключва.

С възрастта репродуктивната система на мъжа претърпява определени промени, които, въпреки аналогиите с менопаузата, се различават значително от промените, които настъпват при жените. При мъжете спадът в нивата на хормоните не се случва толкова рязко, а репродуктивната функция понякога се запазва до напреднала възраст.

Според световната статистика намаляването в тестостерона се случва с 1% годишно. Когато нивото се приближи до долната граница на нормата (а нормата е от 15 до 35 nmol / l), тогава в мъжкото тяло започват да се появяват различни промени, свързани с възрастта. Мъжът, след 30 години може да забележи, че става раздразнителен, както вкъщи, така и на работа, което не е както, когато беше на 25 години. Освен това започва да става по-мързелив. Намалява му се либидото, умствената и физическата му работоспособност. Така, започва да лежи повече на дивана и да гледа телевизия. Много мъже, след 30-годишна възраст имат така нареченото „бирено коремче“, което често се нарича „буца от нерви“ или „трудов калус“. Сред приятелите, появата му се обяснява с факта, че според тях „съпругата го храни добре”.  За други това си е самият ужас и бързо тичат към залата.

И мнозина се втурват към фитнес залата, но по време на тренировка мъжете изпомпват всичко – бицепси, трицепси, бедра, а стомахът не отива никъде. Защо? Защото той не е израснал от бира, както се смята, а от ниски нива на тестостерон. Излишните килограми по предната коремна стена не са просто излишък на мазнини, това е хормонална тъкан и, за съжаление, произвежда женски полови хормони – естрогени, които допълнително намаляват нивата на тестостерон. Така че изникващият корем е първият диагностичен признак за свързан с възрастта андрогенен дефицит.

В допълнение към намаляването на тестостерона в организма, присъщо на природата, мъжете ускоряват процеса чрез тютюнопушене, пиене на алкохол, нарушават си на режима на работа и други негативни фактори.

Стресът, хроничната умора, краткият дневен час, радиацията и др. Женски хормони ускоряват растежа им. Месото, попадайки в тялото на мъжа, заедно с изкуствените химически естрогени, които са антагонисти на тестостерона, намаляват нивото му. Бирата, която съдържа растителни естрогени, също принадлежи към продуктите, които намаляват нивата на тестостерон. Освен това. При мъжете мускулната сила и мускулната маса намаляват с възрастта.

На 40-45 години мъжът е застрашен от захарен диабет и хиперхолестеролемия (повишен холестерол в кръвта). Оттук и всички тези „младежки“ инфаркти и инсулти, провокирани от запушване на мозъчните съдове от холестеролни плаки или кръвоносни съдове, снабдяващи миокарда. Освен това диаметърът на горните съдове е 5-6 mm, а диаметърът на съдовете, захранващи пениса е само 1-2 mm, така че тяхното запушване се случва много по-бързо, което води до еректилна дисфункция.

Намаляване на ерекцията не е просто социален фактор, а първият звънец, че ако не обърне внимание на този проблем, след 5-6 години ще има проблеми със сърцето или мозъка. В по-напреднала възраст, поради ниските нива на тестостерон, калцият се измива от костите, те стават крехки. Ето защо, вече на възраст 60–65 години, мнозина лежат приковани на легло, защото някъде случайно са паднали и са счупили, носеща кост. Възстановяването на костите в такива случаи е много бавно.

Дефицитът на андроген е включен в понятието „метаболитен синдром“, което предполага високо кръвно налягане (над 140 mm Hg), обиколка на талията повече от 94 cm, повишена кръвна захар (повече от 6,4 mmol / l), ниски нива на тестостерон.

Наличието на поне три от горните признаци, показва наличието на метаболитен синдром, който се нуждае от лечение. На помощ се явява тестостерон пропионат.

По целия свят нивата на тестостерон се предписват от невролози за инсулти, кардиолози за инфаркти, травматолози за фрактури на кости, ендокринолози за лечение на затлъстяване и уролози за коригиране на еректилна дисфункция. Нито едно от тези заболявания не може да се излекува. Ако не повишите тестостерона до правилното ниво. В противен случай на пациента ще са предписани високи дози лекарства, които понижават холестерола, кръвното налягане  повлияват негативно на други органи. Корекцията в нивата на тестостерон помага за намаляване на дозата на лекарствата в пъти.

Към днешна дата андрогенният дефицит може и трябва да се лекува с хормонална заместителна терапия. Тестостеронът в тялото се произвежда от тестисите (95%) и надбъбречните жлези (5%). Хипофизната жлеза в мозъка контролира производството на мъжкия полов хормон. Хипофизната жлеза произвежда гонадотропни хормони: фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH), а тестисите работят в отговор на това или не. Следователно понякога има „срив“ в главата, а понякога и в тестисите, тоест или в „складовете“, или в „основната база“.

Основното нещо е да обърнете внимание на промените в тялото си навреме, да се консултирате с лекар и да получите правилната терапия, след прегледа.

About Author

keiti