Техники при тениса

Неслучайно тенисът е определян за една от най-трудните за овладяване спортове. Енергията, изразходвана по време на всяка среща е несравнимо по-голяма, отколкото при останалите дисциплини. Ако сте решили да практикувате тенис на корт, тогава би трябвало да знаете, че това е доста комплексен спорт, при който натоварването на различните мускулни групи е почти равномерно.
Но какво трябва да знаем за основите на този, толкова популярен по света и толкова пренебрегван в нашата страна спорт? Има два основни типа игра, които определят тактиките на тенисистите по време на всеки мач. Едната е разиграването от крайната линия, което е характерно за по-мощните играчи, които разчитат на силата на ударите си, а другата е базирана на играта „сервиз-мрежа”. Вторият тип игра е основен за играчи, които имат достатъчно силен сервиз и добра работа с крака.
Тенисистите се делят на два основни типа – по-тежки и мощни, които в някои случаи достигат и над 190 см. височина, както и по-леки, съответно – по-ниски играчи. Това определение е доста относително, като беше определящо за тениса преди години. И все пак, тежките играчи се характеризират с по-силни удари, а по-ниските тенисисти компенсират до голяма степен недостатъците на своята физика с голяма бързина и подвижност.
В днешно време тенисистите на корта са доста универсални, както по отношение на физиката си, така и предвид техните технически умения. Ако се загледате в някоя от телевизиите, предаващи тенис на живо, тогава ще установите сходството в техниката и данните, които притежават съвременните играчи.
Има, разбира се и изключения, но те рядко „влизат” за по-дълго време в светлините на прожекторите. Не забравяйте, че преди всяка игра на тенис, дори и преди самите тренировки, е задължително да извършите необходимото за целта загряване, което ще ви предпази от нежелани контузии.
При тениса няма агресия или неспортсменски прояви. Да не забравяме, че той е наричан още и „джентълменски” спорт.

About Author

water_spirit