4 правила за грижа по килими

Днес, малко домакини очакват да дарят любимия килим на свои пра-внуци. Въпреки това, в съответствие с простите правила килимите ще ви служат вярно години напред, съхранявайки същата мека, чиста и свежест на цветовете, както в деня на покупката, ако знаете как да се грижите за тях:

Два пъти седмично прахосмукирайте килима и не забравяйте грешната страна.

Дори и ако мислите, че вашият дом е чист с прахосмукачка минете и под килима, защото малките частици прах, са невидими с невъоръжено око. На всеки две до три седмици, не забравяйте да правите това от вътрешната страна на килима. За да издържат по-дълго, не ги почиствайте с максимални нива на прахосмукачката.

Редовно почистване на килими. Научете тук и за цени за извозване на стари мебели от Софийски домове.

Обикновените прахосмукачка не са в състояние да премахнат прах и мръсотия, която се събира по цялата дължина на купчината на вашия килим, само специални препарати могат да се справят с тази задача. Използвайте само тези средства, които са специално предназначени за почистване на килими. Преди да започнете изпиране на килими навлажнете с прах за химическо чистене, шампоан за дълбоко пречистване и спрей, който ще ви отърве от петна. За почистване на килим с шампоан, първо трябва да използвате старателно прахосмукачка, и да разредите детергент с вода в съотношение 1: 9, а след това с четка и гъба да приложите пяната върху цялата повърхност на килима и да изчакате до пълното изсъхване и вакуума означава да се отстранят остатъците. Равномерно разпределете прах по цялата повърхност с мека четка, и изчакайте около 20 минути.

По време на почистването на килима не използвайте твърди четки и не търкайте срещу влакната.

За почистване е най-добре да използвате четка с телескопична дръжка. Тя ще ви позволи да събирате фини частици от прах и мръсотия.

Ако не използвате килима дълго време, то сгънете го на руло, като в него поставете препарат срещу молци или нафталин и съхранявате на тъмно и сухо място.

About Author

keiti